BIOGRAFI

Norrköpingskillen John Daniel levererar träffsäkra melodier som sätter sig som en smäck i örat tillsammans med texter som smiter in i hjärtat, precis just där all musik borde få lov att fastna. Vi pratar om storslagna och melodiösa poplåtar på svenska som både är lekfulla och eftertänksamma på samma gång.
 

DET BÖRJADE MED PLUSGRADER

John Daniel (Daniel Forsberg) är född och uppvuxen i Norrköping. Han startade sin popkarriär som sångare, låtskrivare och frontfigur i bandet Plusgrader. Plusgrader släppte 2005 sitt debutalbum Äntligen är här och hade dessförinnan också släppt en hel del singlar. Röda signaler, Ellies sång och Arkeologen är några av de mest omtyckta låtarna.

KLARTECKEN FÖR FÖRSTA SOLALBUMET

När Plusgrader tog en paus 2006 påbörjade Daniel sitt soloprojekt. Under artistnamnet John Daniel (vilka är hans två förnamn) släpptes 2008 debutalbumet Klartecken producerad av Gina Jacobi. Med låten Lekmanshjärta, som var den första singeln från plattan, kom John Daniel på andra plats i P4 Östergötlands musiktävling Svensktoppen nästa.
 

MER LIVEKÄNSLA PÅ ALBUM NUMMER TVÅ

Om Klartecken var ett mer introvert album blev album nummer två, Nu är när det händer, en betydligt mer utåtriktad skiva. Här tog Daniel med sig sitt liveband in i studion, och tillsammans med nya producenten Johan Dereborn blev låtarna rockigare och med mer livekänsla. Albumet släpptes 2011. Även detta år kom Daniel till final i P4 Östergötlands tävling Svensktoppen nästa. Denna gången med låten Jag tror det är allvar.

 

EN HYLLNING TILL MELLANSTADIETRYCKAREN

Den mest spelade låten från Nu är när det händer är Rosa himmel. Det är en powerballad om den första kärleken och en hyllning till tryckarna på mellanstadiets klassfester. Till Rosa himmel spelades även en musikvideo in i samarbete med filmföreningen Flipshot.

ETT FALL FÖR ELITEN

Efter en kort återförening med Plusgrader, som 2014 släppte EP:n Relevant började Daniel att jobba ihop med producenten Anders Berlin - ett lyckat samarbete som fortfarande pågår. Med Anders Berlin vid spakarna blev soundet mer elektroniskt och 2016 släpptes EP:n Ett fall för eliten.

LYCKAT SAMARBETE MED MALIN BRATT

Under 2016 påbörjades också ett livesamarbete med Malin Bratt från Norrköpings symfoniorkester. Med Daniel på piano och sång, och Malin på viola, gjordes mängder av avskalade konserter som även gjorde att texterna fick ett extra fokus. Samarbetet med Malin Bratt var så lyckat att det 2017 släpptes två sommarsinglar som fokuserade på det vackra och avskalade soundet som duon framför live. Singlarna var Vi är båda vinnare och Sommarlov. Även dessa producerades av Anders Berlin.

ALLA RÄTT FÖR JOHN DANIEL

EP:n Alla rätt (2018) är en temaplatta med fokus på begreppet "prestation". Soundmässigt är plattan betydligt synthigare än John Daniels tidigare produktioner. Till låten med samma namn som EP:n, Alla rätt, gjordes en musikvideo regisserad av Jens Tärning. Videon hamnade på första plats på Musikvideotoppen.se!

20-ÅRSJUBILEUM OCH NYA SLÄPP MED PLUSGRADER

I samband med att Plusgrader firade 20 år släppte bandet singeln Vem tar över hösten 2019. Därefter fick bandet blodad tand och spelade in ytterligare ett par låtar. Monsterballaden Gång på gång släpptes midsommarafton 2020.

NÄR DET VÄL GÄLLER
Parallellt med Plusgraders inspelningar jobbar John Daniel på ett kommande soloalbum. Första singeln ut är När det väl gäller - en låt om gammal vänskap. Release 4 sep 2020.