top of page

BIOGRAFI

DET BÖRJADE MED PLUSGRADER

John Daniel (Daniel Forsberg) är född och uppvuxen i Norrköping. Han startade sin popkarriär som sångare, låtskrivare och frontfigur i bandet Plusgrader. Plusgrader släppte 2005 sitt debutalbum Äntligen är här och hade dessförinnan också släppt en hel del singlar. Röda signaler, Ellies sång och Arkeologen är några av de mest omtyckta låtarna.

KLARTECKEN FÖR FÖRSTA SOLALBUMET

När Plusgrader tog en paus 2006 påbörjade Daniel sitt soloprojekt. Under artistnamnet John Daniel (vilka är hans två förnamn) släpptes 2008 debutalbumet Klartecken producerad av Gina Jacobi. Med låten Lekmanshjärta, som var den första singeln från plattan, kom John Daniel på andra plats i P4 Östergötlands musiktävling Svensktoppen nästa.
 

MER LIVEKÄNSLA PÅ ALBUM NUMMER TVÅ

Om Klartecken var ett mer introvert album blev album nummer två, Nu är när det händer, en betydligt mer utåtriktad skiva. Här tog Daniel med sig sitt liveband in i studion, och tillsammans med nya producenten Johan Dereborn blev låtarna rockigare och med mer livekänsla. Albumet släpptes 2011. Även detta år kom Daniel till final i P4 Östergötlands tävling Svensktoppen nästa. Denna gången med låten Jag tror det är allvar.

 

EN HYLLNING TILL MELLANSTADIETRYCKAREN

Den mest spelade låten från Nu är när det händer är Rosa himmel. Det är en powerballad om den första kärleken och en hyllning till tryckarna på mellanstadiets klassfester. Till Rosa himmel spelades även en musikvideo in i samarbete med filmföreningen Flipshot.

ETT FALL FÖR ELITEN

Efter en kort återförening med Plusgrader, som 2014 släppte EP:n Relevant började Daniel att jobba ihop med producenten Anders Berlin - ett lyckat samarbete som fortfarande pågår. Med Anders Berlin vid spakarna blev soundet mer elektroniskt och 2016 släpptes EP:n Ett fall för eliten.

LYCKAT SAMARBETE MED MALIN BRATT

Under 2016 påbörjades också ett livesamarbete med Malin Bratt från Norrköpings symfoniorkester. Med Daniel på piano och sång, och Malin på viola, gjordes mängder av avskalade konserter som även gjorde att texterna fick ett extra fokus. Samarbetet med Malin Bratt var så lyckat att det 2017 släpptes två sommarsinglar som fokuserade på det vackra och avskalade soundet som duon framför live. Singlarna var Vi är båda vinnare och Sommarlov. Även dessa producerades av Anders Berlin.

ALLA RÄTT FÖR JOHN DANIEL

EP:n Alla rätt (2018) är en temaplatta med fokus på begreppet "prestation". Soundmässigt är plattan betydligt syntigare än John Daniels tidigare produktioner. Till låten med samma namn som EP:n, Alla rätt, gjordes en musikvideo regisserad av Jens Tärning. Videon hamnade på första plats på Musikvideotoppen.se!

20-ÅRSJUBILEUM MED PLUSGRADER

I samband med att Plusgrader firade 20 år släppte bandet singeln Vem tar över hösten 2019. Därefter fick bandet blodad tand och spelade in ytterligare ett par låtar. Monsterballaden Gång på gång släpptes midsommarafton 2020 och Drömmar under hösten samma år.

TRE HÖSTSINGLAR 2020
Som start på ett kommande album släpptes tre singlar under hösten 2020. När det väl gäller handlar om gammal vänskap och I grevens tid om John Daniels möte med sin flickvän Jenny. I den sista låten, Det ligger i sin natur, sjunger John Daniel om strävan och att bryta mönster. Till dessa tre singlar spelades även videos in, producerade av Jens Tärning. Kolla in dem här!

DET SISTA ORDET
April 2021 släpptes singeln Det sista ordet tillsammans med en musikvideo. Låten är en duett med artistkollegan från Norrköping, Emi Li.

EN KÄNSLA ATT BEVARA

Under våren 2021 släpptes även låten En känsla att bevara som John Daniel och Anders Berlin skrivit exklusivt för området Knäppingsborg i Norrköping. Låten sjungs av John Daniel men också de andra fem Norrköpingsanknutna artisterna Agnes Matsdotter, Emilie Höijer, Joakim Leion, Sofi Ek och Sebastian Roos.

FÖR MYCKET OCH FÖR LITE

I oktober 2021 släpptes albumet För mycket och för lite. Här samlades de senaste årens singlar tillsammans med nyinspelningar och guldkorn från tidigare EP:s. I samband med releasen gjordes en stor hemmaspelning i Flygeln i Norrköping.

SOMMAREN VALDE OSS

Två år sedan senaste releasen släpptes singeln Sommaren valde oss i augusti 2023.

Fästpunkt 1
Fästpunkt 2
bottom of page